När en klåpare har varit framme.

Nu i påsk var första stora rivardagen i torpet, En dag som jag och Micaela sett fram emot hela vintern. Tyvärr så var förra ägaren en riktig klåpare så nu får vi lägga om hela taket, men det var väl mer eller mindre väntat. Imponerande att man har spikat gips i mellan planken, vindpapp på det sen direkt på med glasull och spånskivor.

Spånskivor, ett så fantastiskt material ;)


Spikfabrikantens största kund?




Bortom all räddning.


Varför använda vindpapp när man kan anända fiberduk?

Förutom rivningen av vägg och takbeklädnad tämde vi bjälklaget mellan över och undervåning på kutterspån,  Kapade upp en asp som vi fällde innan kedjan på sågen tog slut i julas och eldade lite ris och skräp på tomten.  

Historia för de nyfikna.

Ett hus som har stått i över 100 år måste bära på någon historia. 
Nyfiken som jag är så var jag tvungen att forska lite. Först ut var att googla på nätet om skogshall. Jag lyckades hitta österåkers hembygdsförening som har varit så vänliga att lägga ut lite info om byggden. Där ibland allt hittade jag denna förteckning över Skogshalls boende sedan 1866. http://www.enebyhouse.se/hbf/K%20torp%20rote/skogshall.htm.

Anders Larsson 24 år flyttade med sin hustru Anna Lotta Persdotter 22 år på hösten 1866 till skogshall från vad jag förmodar är Anna Lottas föräldrarhem Pehrslund. Tidigare samma år fick de en son Per August (1866-09-17) som desvärre bara blev 2 år gammal. Trångbott blev det emellertid i huset då fler barn föddes åren efter.

I påskas grävde vi ur takbjälklage mellan över och undervåning och hittade dessa tidningsurklipp:


1871? Det kan betyda att de fyllt på kutterspån och annat flera år efter att de byggde huset. Just kutterspån är vanligt att det sjunker ihop efter ett tag.

Efter att vi rev ner spånskivorna som dekorerade väggar och tak på övervåning hittade vi gamla tapeter. Någon som vet dateringar på dessa?






RSS 2.0